13 decembrie 2024 Online

 14:00 – 16:00


W1 online: Dincolo de simptom: transformări experiențiale și leadership pentru sănătatea mintală în organizații, coord. lect. univ. dr. Lucian ALECU
DESCRIERE WORKSHOP: Vă invit să explorăm împreună aplicarea psihoterapiei experiențiale în mediul organizațional, înțelegând modul în care angajații și liderii pot învăța să depășească simptomele stresului și disfuncțiilor interpersonale pentru a cultiva un mediu de lucru sănătos. Vom aborda importanța identificării sursei profunde a simptomelor psihologice și cum pot liderii să creeze o cultură organizațională care să sprijine sănătatea mintală și dezvoltarea autentică. La final vom obține o înțelegere aprofundată a legăturii dintre simptomele psihologice și factorii de stres organizaționali, cât și elemente de psihoterapie experiențială care pot fi aplicate pentru a cultiva o cultură organizațională sănătoasă.

COORDONATOR WORKSHOP: lect. univ. dr. Lucian ALECU este doctor în psihologie, consilier psihologic, psihoterapeut și psiholog clinician specialist, formator și supervizor în consiliere, psihoterapie și psihologie clinică, psiholog în psihologia muncii și organizațională, MD, cu competențe în dezvoltare personală unificatoare individuală și de grup, dramaterapie unificatoare, consiliere psihologică și psihoterapie experiențială a unificării, antrenament și consiliere individuală pentru lideri și consiliere aplicată în organizații. Lector universitar – Universitatea din București. Este coordonator al programului de master Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală și coordonator al Laboratorului de Psihoterapie Experiențială (LPEU).

W2 online: Rănile ascunse ale relațiilor toxice, coord. lect. asoc. dr. Gabriela MARC
DESCRIERE WORKSHOP: Fiecare om are o poveste și în adâncurile fiecărei inimi se pot ascunde cicatrici nevăzute, lăsate de relațiile toxice. Acest workshop este o călătorie interioară spre descoperirea acelor răni tăcute, care, deși invizibile, ne modelează emoțiile, gândurile și felul în care ne conectăm cu ceilalți. Explorăm labirintul sufletului, unde răni vechi și traume subtile au construit ziduri invizibile ce ne împiedică să ne simțim cu adevărat liberi și autentici.

COORDONATOR WORKSHOP: lect. asoc. dr. Gabriela MARC este doctor în psihologie, lector universitar asociat în cadrul Facultății de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei – Universitatea din București, cu o experiență profesională de peste 20 de ani în evaluarea psihologică și psihoterapia copilului, adolescentului și familiei. Psiholog clinician principal și supervizor în domeniul psihologiei clinice, psihoterapeut cu specializare în psihoterapie experienţială a unificării, psihoterapie analitică, terapii creativ-expresive, supervizor şi formator în cadrul Institutului SPER. Este autor al cărții „Abuzul la copii. Diagnoză și intervenție terapeutică” (Editura SPER, 2015) și a publicat mai multe capitole în volume colective, precum și articole în diverse reviste științifice.

W3 Online: Conectare prin muzică și culoare – atelier experiențial, coord. psih. Andreea STROE-MĂȚĂUAN
DESCRIERE WORKSHOP: Workshopul își propune să ofere participanților experiența unei practici de meditație cu pictură, ale cărei beneficii și riscuri vor fi discutate și pe care psihoterapeuții o vor putea folosi apoi în cabinet sau, de ce nu, ca parte a procesului de devenire personală.
COORDONATOR WORKSHOP: psih. Andreea STROE-MĂȚĂUAN psihoterapeut P.E.U., specialist cu practică în lucrul cu familii, copii și adulți. Autoare a cărții „În căutarea identității de sine – filmul unui parcurs terapeutic unificator”, Editura SPER.
W4 online: Când furia ne vizitează în cabinet, coord. psih. Roxana Alina OLAR
DESCRIERE WORKSHOP: Emoțiile puternice, în special furia, ne produc întotdeauna o stare de alertă și nevoia de a reacționa și de a lua atitudine. Și aici apar cele două fațete: furia clientului și furia noastră ca terapeuți. Și, de multe ori, parcă ne prindem ca într-un vârtej ce devine din ce în ce mai intens și tot ce ne-am dori este să putem opri totul, mai ales atunci când clientul se întoarce spre noi cu furie. Vă propun ca în această întâlnire să învățăm împreună cum să ieșim din spirala furiei, dar, în același timp, să putem permite clientului să stea cu propriile sale trăiri, să îi facilităm înțelegerea și să îl sprijinim în a crea noi căi de a o exprima.
COORDONATOR WORKSHOP: psih. Roxana Alina OLARU este psihoterapeut și consilier psihologic PEU din 2006, prima formare fiind în cadrul Institutului SPER, urmând în 2011 o formare în constelații familiale, iar în 2016 formarea în terapia centrată pe emoții (EFT - Emotionally Focus Therapy) sub egida ICEEFT. Din 2023 a devenit supervizor EFT acreditat internațional de ICEEF.

13 decembrie 2024 Online

16:30 – 18:30


W5 online: Poduri peste ziduri – despre o viziune eclectică asupra psihoterapiei, coord. lect. univ. dr. Bogdan Cezar ION
„Poduri peste ziduri: o viziune conectivă asupra psihoterapiei” este un workshop online interactiv care își propune să ofere psihoterapeuților modalități conceptuale și practice, făcând apel atât la practici reflexive, cât și acționabile, pentru a depăși fragmentarea și diviziunile rigide dintre școlile, curentele și metodele psihoterapeutice, fără a pierde identitatea profesională asumată de psihoterapeut. Pe parcursul acestei întâlniri, vom explora elemente din modele de lucru contemporane, precum viziunile transteoretice și integrative, eclectismul practic și abordarea pluralistică, Modelul Contextual și Factorii Comuni ai Schimbării Terapeutice, diferența dintre practice-based evidence și evidence-based practice, Feedback Informed Therapy (FIT – Scott Miller) și practica deliberată, modelul transdiagnostic, precum și utilitatea integrării în antrenamentul psihoterapeutului a principiilor psihologice considerate de regulă ca nefiind parte din domeniul clinic, precum behavioral economics și bounded rationality, psihologia persuasiunii, teoria autodeterminării ș.a. Prin intermediul unor exerciții de grup interactive și discuții colaborative, participanții vor avea oportunitatea să experimenteze aplicarea unora dintre conceptele prezentate în situații practice, să împărtășească experiențe și să își dezvolte competențe care să îi ajute să devină terapeuți mai eficienți și mai flexibili. Workshopul este conceput pentru a fi angajant și dinamic, adaptându-se nevoilor participanților și promovând un mediu de învățare interactiv, chiar și în format online. Scopul principal este de a furniza instrumente și perspective care să permită psihoterapeuților să construiască „poduri” peste „zidurile” construite de diferitele școli terapeutice, îmbunătățindu-și astfel practica și eficiența, în beneficiul clienților lor.
COORDONATOR WORKSHOP: lect. univ. dr. Bogdan Cezar ION este doctor în psihologie, psiholog principal în psihologie clinică, consiliere și psihoterapie, lector universitar la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București. Cu o carieră de aproape 30 de ani în psihologie, combinând expertiza academică cu practica clinică, este dedicat promovării unei practici terapeutice bazate pe dovezi și are o vastă experiență în formare și supervizare, punând accent pe psihoterapiile scurte, CBT, hipnoza și abordările sistemice, FIT (Feedback Informed Treatment), fără a renunța la valorile umaniste care i-au definit formarea inițială, sub emblema „Viață cu sens”. Este președintele Asociației Române de Terapii Scurte, membru fondator al altor organizații profesionale de prestigiu și trainer certificat al International Center for Clinical Excellence, SUA. Construiește punți între diferitele școli de gândire din psihologie, concentrându-se pe factori comuni de eficacitate terapeutică, fiind mereu în căutare de noi modalități de a îmbunătăți practicile existente în beneficiul celor pe care îi servește.
W6 online: Igiena emoțională a psihoterapeuților: strategii pentru menținerea echilibrului emoțional, coord. asist. univ. dr. Iulia MOLNAR
DESCRIERE WORKSHOP: Munca terapeutică este profund solicitantă prin conținerea emoțională și nivelul crescut de empatie pe care psihoterapeuții le oferă în cadrul terapeutic. În plus, expunerea constantă la impasurile existențiale și situațiile traumatice din viața clienților poate afecta echilibrul intern al psihoterapeuților, de aceea practicarea unei igiene emoționale este esențială pentru bunăstarea psihologică a specialiștilor care asistă persoanele aflate în suferință. Acest workshop oferă psihoterapeuților un spațiu de explorare a propriei igiene emoționale și de dezvoltare a unor strategii pentru a-și proteja sănătatea emoțională în cadrul profesiei.
COORDONATOR WORKSHOP: asist. univ. dr. Iulia MOLNAR este doctor în psihologie, cadru didactic universitar și psiholog specialist cu competențe în consilierea și psihoterapia experiențială a adultului, copilului, cuplului și a familiei.
W7 online: Când copilul se naște mai devreme. Trăirile mamei și interferența cu rolul maternal, coord. lect. univ. dr. Silvia-Carmen MIKULOVIĆ
DESCRIERE WORKSHOP: Viitoarele mame își așteaptă copilul la un anumit termen. Din nefericire uneori copilul vine mai devreme și asta nu numai că le poate lua pe nepregătite, dar implică și riscuri care vizează sănătatea nou-născutului. Acești copii cu prematuritate au, uneori, și alte probleme de sănătate asociate. Nicio gravidă nu este pregătită pentru confruntarea cu această situație. Toate așteptările și tot ce și-a imaginat în legătură cu a naște un copil sănătos sunt pierdute. Uneori emoțiile care inundă psihicul pot duce la prăbușirea mamelor. Sfera acestor trăiri este foarte extinsă și poate să nu se limiteze la o anumită perioadă. Pe termen lung, aceste emoții nu afectează doar capacitatea mamei de a răspunde la semnalele comportamentale ale sugarilor, ci interferează și cu atașamentul dintre mamă și nou-născut...
COORDONATOR WORKSHOP: lect. univ. dr. Silvia-Carmen MIKULOVIĆ este doctor în psihologie, psihoterapeut principal și consilier psihologic specialist, formator P.E.U., psiholog principal clinician, supervizor în psihologie clinică. Are competențe în dezvoltare personală individuală și de grup, psihoterapia și consilierea copilului, adultului și familiei, psihoterapie și consiliere ante și postpartum; competență asociată în psihoterapie ericksoniană, hipnoză clinică și în terapie de cuplu EFT. Este psiholog principal și supervizor psihologia muncii și organizațională, psihologia transporturilor și psihologia aplicată în domeniul securității naționale. Este lect. univ. la Universitatea Hyperion și psiholog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, având și practică privată.
W8 online: Paradoxuri în relația terapeutică, coord. conf. univ. dr. Victor BADEA
DESCRIERE WORKSHOP: Din perspectivă umanist-experiențială, relația terapeutică este o construcție permanentă, deschisă pe toată perioada procesului de intervenție psihologică. Cu ce ne confruntăm? Care sunt provocările majore pentru psihoterapeut? Ce paradoxuri vom tolera, ca fiind inerente în intenția de a mobiliza resursele interne ale clientului în demersul său de autovindecare? La aceste întrebări, dar și la cele pe care fiecare dintre voi le va aduce în discuție, vom încerca să căutăm răspunsuri...
COORDONATOR WORKSHOP: coord. conf. univ. dr. Victor BADEA este conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – Centrul Universitar Pitești. Psiholog principal în Consiliere și Psihoterapie Experiențială, formator și supervizor P.E.U., psiholog clinician specialist, a fost și cadru didactic asociat la Universitatea din București, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, cu numeroase contribuții la dezvoltarea consilierii psihologice și sociale a persoanelor marginalizate social, activități de dezvoltare personală și de abilitare profesională în grupul experiențial, cursuri de psihopatologie, psihotraumatologie și practică clinică supervizată.

13 decembrie 2024 Online

19:00 – 21:00


W9 Online: „Când voi fi mare, mă fac psihoterapeut!” – now what?!?, coord. psih. dr. Mădălina Voicu
DESCRIERE WORKSHOP: Am ajuns să facem ceea ce ne-am dorit? Ce ne-a ghidat în această direcție? S-au așezat răspunsurile ori s-au iscat noi întrebări? Ne regăsim? După ce tânjim? Cum și unde putem afla? Cerem și primim sprijin? Ce lipsește? Haideți să aflăm împreună și să ne uităm și în dulapul cu resurse al fiecăruia, unele mai prăfuite, unele noi-nouțe, în țiplă, unele tocite de atâta folosire... Să ne lăsăm inspirați și să inspirăm!...
COORDONATOR WORKSHOP: psih. dr. Mădălina VOICU este doctor în psihologie, MD, psihoterapeut și consilier principal P.E.U., formator și supervizor în cadrul Institutului SPER, cu specializări în analiză transgenerațională, tehnici proiective și analiză cu suport creativ, Imagogenogramă. Competență asociată în analiză reichiană și terapie de cuplu EFT, practică în analiză și dezvoltare personală individuală și de grup
W10 Online: Partenerii absorbiți de sine și provocările pe care le creează în munca terapeutică, coord. psih. dr. Corina ACRIȘ
DESCRIERE WORKSHOP: În munca terapeutică cu cuplurile este inevitabil să nu fim expuși la clienți absorbiți de sine care se focusează pe propriile nevoi, dorințe și interese, dar în același timp nu sunt interesați în egală măsură de nevoile, dorințele și interesele partenerului. Partenerii absorbiți de sine nu sunt capabili să vadă relația ca pe un parteneriat, nu știu sa facă echipă cu partenerul lor și operează dintr-o poziție de câștig-pierdere, plasându-se cel mai adesea în poziția de câștig . Ei conștientizează foarte puțin faptul că partenerul lor este într-o poziție de pierdere. În timp partenerul lor de cuplu se va simți invizibil, singur, neimportant și stima lui de sine se va eroda. În cadrul acestui workshop ne vom axa pe a înțelege în ce fel acești clienți pot fi o provocare pentru noi ca terapeuți, dar și pentru partenerii lor de cuplu și persoanele cu care interacționează. De asemenea, în cadrul workshopului vor fi prezentate și câteva strategii de lucru terapeutic.
COORDONATOR WORKSHOP: psih. dr. Corina ACRIȘ doctor în psihologie, psiholog clinician, psihoterapeut, supervizor și formator în psihoterapie experiențială (P.E.U) și psihoterapie de familie, terapeut și consultant EMDR, terapeut de cuplu în modelul dezvoltării, cu competențe în dezvoltare personală unificatoare individuală și de grup, traumă si atașament, terapie de cuplu centrată pe emoții, lucrul cu copiii și adolescenții.
W11 online: Autoreglare, parcurs de viață – cum am devenit cine sunt acum, coord. conf. univ. dr. Nicoleta RĂBAN-MOTOUNU și conf. univ. dr. Ileana Loredana VITALIA
DESCRIERE WORKSHOP: Autoreglarea, ca modalitate de armonizare intrapersonală în cadrul relațiilor cu ceilalți și cu mediul în general, este un proces complex, ce implică mecanisme inconștiente, subconștiente, dar și conștiente, relaționate între ele. Deși baza procesului de conștientizare ține de sine, mecanismele conștiinței ne pun într-un contact permanent cu lumea înconjurătoare, care exercită, astfel, o influență asupra modului în care ne construim în prezent, dar și în care ne proiectăm pentru viitor, pornind de la disponibilitățile construite în trecut. Până la formarea conștiinței de sine, care poate constitui baza pentru autonomie în dezvoltarea personală și autoreglare, dar și după, relațiile cu ceilalți și cu mediul au exercitat deja o influență asupra strategiilor de autoreglare și grijă față de sine. Exercițiul pe care îl propunem este un instrument util de accesare într-o manieră blândă, securizantă, a strategiilor de dezvoltare personală, conștientizare a modului în care s-au format de-a lungul vieții, chiar și în contexte ce au implicat suferință psihică, și, eventual, de schimbare a lor, pentru o stare de bine menținută responsabil, dar și de reziliență în fața provocărilor existențiale. El poate fi folosit și în lucrul cu sine, pentru autoîngrijire și dezvoltare personală, precum și în susținerea clienților în a accesa experiențe traumatice care au generat suferință până în prezent, în vederea reprocesării lor și redobândirii autonomiei.
COORDONATORI WORKSHOP: conf. univ. dr. Nicoleta RĂBAN-MOTOUNU și conf. univ. dr. Ileana Loredana VITALIA Coordonatoarele sunt cadre didactice, cu activități de predare și cercetare în cadrul UNSTPB București, Centrul Universitar Pitești, cât și psihoterapeuți cu practică privată și activitate de formare în cadrul SPER. Au desfășurat numeroase lucrări practice de dezvoltare personală și psihoterapie, dar au lucrat și cu persoane sau familii care s-au confruntat cu suferința, psihică sau fizică.
W12 online: Reconectare personală și compasiune de sine prin artterapii umanist-experiențiale, coord. asist. univ. dr. Vasile CONSTANTIN
DESCRIERE WORKSHOP:  Având în vedere prevalența burnout-ului, a stresului cronic și a anxietății generate de transformările rapide la nivel global, mulți oameni tind să piardă contactul cu sine și să manifeste o atitudine profund autocritică vis-a-vis de dificultatea de a face față, uneori, presiunilor cu care se confruntă. Nici psihologii nu sunt ocoliți de această dinamică, fapt ce poate duce la epuizare prelungită și afectarea relațiilor cu ceilalți și a actului psihoterapeutic. În acest context, poate arta, și implicit artterapia, să faciliteze un mai bun contact cu sine? În ce fel psihoterapeuții pot folosi instrumentele artterapeutice, nu doar în lucrul cu clienții lor, dar și pentru a se ajuta pe sine să fie mai rezilienți, mai adaptivi, mai blânzi? Vă invit să aflăm împreună.

COORDONATOR WORKSHOP: lect. univ. dr. Vasile CONSTANTIN psihoterapeut, doctor în psihologie, absolvent al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, master în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experienţială Unificatoare şi Dezvoltare Personală, master în Neurobiologie. Experienţă ca trainer şi facilitator de grupuri de dezvoltare personală, consiliere individuală şi de grup, psihoterapie – centrate pe adulţi, adolescenţi, copii, consiliere educaţională cu competenţe în dramaterapia unificatoare, terapii prin dans şi mişcare, art-terapii cu suport expresiv-creativ, improvizaţie creatoare prin literatură. Lector universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Aplicată și Psihoterapie, FPSE – Universitatea din București.

14 decembrie 2024 Online

17:00 – 19:00


W13 online: Efectele Abandonului, Abuzului și Neglijării din perspectiva patternului disfuncțional și a dinamicii relației psihoterapeutice, coord. psih. MD Claudia (POPESCU) TĂNASE
DESCRIERE WORKSHOP: Rușinea, vinovăția, nedreptatea, neputința, furia, tristețea și frica, frica paralizantă, aceste trăiri abrupte și profunde, ascunse printre pliurile psihice pentru a fi uitate, construiesc peste timp poduri ale durerii care devin singurele legături cu sine și cu ceilalți. Aceste efecte ale traumei se inseră plenar în viețile oamenilor și ajung, de cele mai multe ori, să dețină un control aproape complet. Și pentru că este prea mult, psihicul propune soluții aparent salvatoare, care pot îmbrăca diverse haine sub care să se ascundă. Una dintre cele mai cunoscute „ținute” sub care apărarea psihică se camuflează este disocierea. Costurile acesteia sunt multe și mari și se plătesc cu anxietate, depresie, dependențe și lista poate continua... Cum îl însoțim pe client în procesul său psihoterapeutic, cum construim relația psihoterapeutică, cum facem față durerii și suferinței lui și ce costuri emoționale plătim ca psihoterapeuți, sunt tot atâtea întrebări și perspective pe care vă invit să le parcurgem împreună, cu multă compasiune și, mai ales, cu un foarte mare respect pentru suferință.
COORDONATOR WORKSHOP: psih. MD Claudia (POPESCU) TĂNASE este psihoterapeut principal, formator și supervizor în consiliere psihologică și psihoterapie experiențială a unificării (P.E.U.), cu competente în dramaterapie unificatoare, terapii creative, dans-mișcare-terapie (D.M.T.), dezvoltare personală și de grup, precum și competență asociată în analiză reichiană. Are o experiență îndelungată în crearea și implementarea programelor psihologice integrate în domeniul abandonului și a afecțiunilor cronice (scleroză multiplă, diabet, cancer). Este președinta Institutului Psychos, unde a creat și conduce o echipă de profesioniști care oferă servicii psihologice integrate.

15 decembrie 2024 Online

09:30 – 11:30


W14 online: Îmblânzirea dulăului și reimplicarea ariciului. Speranță și reconectare în relația care pare că moare, coord. psih. Laura PĂNĂZAN
DESCRIERE WORKSHOP: Suntem ființe umane dependente de iubire. Percepem conflictul de cuplu ca pe un pericol răvășitor. Devenim „dulăi fioroși” sau „arici amorțiți” și ne învârtim într-o horă a durerii în doi din care e greu să ieșim. Ajungem la terapie lipsiți de speranță, obosiți, rușinați că am pierdut iubirea, fără soluții. Convinși că suntem prea diferiți, deci nu ne potrivim. Resemnați, fără energie sau pedepsitori. În acest workshop vă voi prezenta în detaliu etapele pe care le parcurg cu clienții mei în terapia de cuplu. Este liniștitor pentru ei să afle de la început că vom urma pași clari. Vom lucra în diade exerciții de conștientizare a modelelor de cuplu moștenite. Vă veți descoperi latura de dulău, de arici sau de du-rici activată în conflict. Vă veți lărgi perspectiva de a privi diferențele. Veți învăța să descrieți ciclul disfuncțional de interacțiune din cuplu. Vă voi ghida să parcurgeți partea de lucru intrapsihic pentru a vă asuma dimensiunile de personalitate pe care le aduceți în cuplu. Vom exersa dialoguri noi, care conectează și creează căi neuronale pro-relație...
COORDONATOR WORKSHOP: psih. Laura PĂNĂZAN psiholog specialist, consilier și psihoterapeut pentru copil, adolescent, adult, cuplu și familie, cu formare în Psihoterapie Experiențială Unificatoare în cadrul Institutului SPER, în Terapie de cuplu EFT sub egida ICEEFT (abordare bazată pe atașament, sistemică, holistică și experiențială) și în Modelul Dezvoltării în Terapia de Cuplu (Bader/Pearson). Este autoarea seriei de carte scrisă pentru publicul larg „Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu” (vol. 1 – „Așteptări nerealiste”, Ed. Letras, 2021, reeditat la Ed. Creator în 2023; vol. 2 – „Emoții în pielea goală”, Ed. Creator, 2023; vol. 3 – în lucru).