Conferinţa de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare
„Aici și acum privind spre viitor: tranziții terapeutice, integrare și dezvoltare”
- conferință națională -
Ediţia a XIII-a, 08-10 Decembrie 2023, Fizic și online
04-07 Decembrie 2023 - Secțiune gratuită pentru studenți (aspiranți la profesia de psihoterapeut)
Ilinca VLAICU este psiholog clinician autonom, consilier și psihoterapeut cu formare în cadrul Institutului SPER, având multiple publicații științifice și fiind co-autorul unei cărți de psihiatrie psihodinamică. Activează în cadrul propriului cabinet de psihologie și în colaborare cu o școală privată internațională, unde este lider al departamentului de consiliere și protecție a copilului.
DESCRIERE ATELIER:
Indiferent de nivelul de maturizare al oricărei persoane, schimbarea (la un anumit nivel) reprezintă o provocare ce ne forțează să ne adaptăm. Putem vorbi despre înțărcare, o nouă coafură, trecerea de la a scrie cu creion la stilou, un alt serviciu – toate au un numitor comun, și anume renunțarea la ceva. Nu putem avea schimbare fără renunțare.
Oamenii – experți în atașament – creează cu foarte mare ușurință o conexiune cu aproape orice ce este repetitiv și/sau cu impact emoțional, însă nu neapărat și sănătos. Prin urmare, renunțarea poate fi adesea dificilă.
Ce facem când noi ne schimbăm, iar prin acest proces devenim dezadaptați față de mediul înconjurător?
Dar când ne-am însănătoșit și, implicit, este necesar să renunțăm la simptome, comportamente și atitudini familiare nouă, însă specifice bolii sau tulburării, ce obstacole putem întâmpina?
În cadrul acestui atelier vom aborda complexitatea procesului de schimbare și ce presupune acesta din perspectiva conștientului și a inconștientului.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: foaie de hârtie și pix/ creion.
Mădălina MANEA este medic si psihoterapeut cu formare în cadrul Institutului SPER, specialist în psihosomatică și fondator al Clinicii Psihomed.
DESCRIERE ATELIER:
Atelierul își propune să aducă în atenția participanților o serie de provocări ce pot apărea în lucrul cu cazurile psihosomatice. Unde începe și unde se termină influența psihicului asupra apariției unei boli? Vom parcurge o cazuistică psihosomatică și vom experimenta prin tehnici de lucru efective modalitățile de intervenție în aceste situații. Vom vorbi despre provocările inerente, despre rolul psihoterapeutului și despre cum ne putem separa de eventualele interferențe de scenarii.
În speranța că va fi un atelier interactiv și provocator în același timp, vă aștept cu nerăbdare!
Marinela-Elena SAVA este psiholog clinician, psihoterapeut, consilier vocațional și formator. Formarea de bază în psihoterapie o are în cadrul Societății de Psihoterapie Experiențială Română (SPER) și este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, respectiv a masterului „Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei”, ambele în cadrul Universității din București. Din participarea la cursuri de formare continuă nu se oprește, întrucât opinia ei este că învățăm toată viața și consideră că e necesar să fim mereu deschiși să extragem cât mai mult din ce se întâmplă în jurul nostru. Experiență profesională cu copiii, adolescenții și familiilor acestora. Îi place să „modeleze” mințile oamenilor și crede cu tărie că fiecare dintre noi, indiferent de mediul în care trăim, avem resurse interioare, iar „misiunea” ei în calitate de psiholog este de a ajuta la descoperirea și valorificarea acestor resurse.
DESCRIERE ATELIER:
Atelierul reprezintă o oportunitate de a explora în manieră experiențială dinamica relațiilor interpersonale într-un cadru ghidat. Scopul său este să ofere participanților o înțelegere mai profundă a modului în care se formează și evoluează conexiunile umane, atât în relațiile personale, cât și în cele profesionale.
Prin intermediul exercițiilor practice, discuțiilor deschise și activităților de grup, participanții sunt încurajați să exploreze diferite aspecte ale identității lor și să înțeleagă impactul acestora asupra relațiilor pe care le au. Atelierul pune accent pe:
Auto-cunoaștere: participanții sunt ghidați într-un proces de auto-reflecție pentru a înțelege mai bine propriile lor nevoi, valori și emoții în contextul relațiilor.
Empatie: prin exerciții specifice, participanții învață să vadă lumea din perspectiva celorlalți și să dezvolte abilități de ascultare și înțelegere a emoțiilor celor din jur.
Comunicare eficientă: atelierul oferă instrumente și tehnici pentru îmbunătățirea abilităților de comunicare, ajutând participanții să-și exprime mai clar sentimentele și să gestioneze conflictele în mod constructiv.
Gestionarea relațiilor: se explorează strategii practice pentru menținerea și îmbunătățirea relațiilor existente, precum și pentru gestionarea sănătoasă a schimbărilor în dinamica relațională.
Atelierul își propune așadar să ofere participanților instrumentele necesare pentru a-și îmbunătăți relațiile interpersonale și pentru a crea conexiuni autentice și sănătoase în diverse contexte de viață. Indiferent dacă este vorba de relații personale sau profesionale, acest atelier încurajează descoperirea și împărtășirea experiențelor într-un mod care să sprijine creșterea personală și relațională.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: foi albe și culori.
Miruna MIRICĂ este psihoterapeut și consilier psihologic în supervizare în cadrul Institutului SPER. A absolvit masterul de Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (P.E.U.) și dezvoltare personală, la Universitatea din București, și Facultatea de Psihologie, cu specializare în Dezvoltarea Copilului, la London South Bank University. Își desfășoară activitatea în cabinetul individual de psihologie, lucrând cu adolescenți, adulți și părinți. Susține atât ședințe individuale (online și offline), cât și grupuri de dezvoltare personală.
Alessandra MUSTĂREAȚĂ este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București, licențiată în Psihologie, cu specializare în consiliere și psihoterapie experiențială în cadrul Societății de Psihoterapie Experiențială Română. Este consilier psihologic autonom, își desfășoară activitatea în cabinetul individual de psihologie.
DESCRIERE ATELIER:
Cât ne permitem să stăm în zona de confort și când începe plafonarea? Ne putem lua un răgaz, fără să apară presiunea stagnării? Unde se termină relaxarea și începe procrastinarea?
Când și cum armonizăm confortul cu nevoia de creștere?
Vă invităm să participați la acest atelier pentru a explora împreună factorii care ne ajută în procesul de creștere, în călătoria personală către propriile obiective, aspirații și potențialul pe care îl avem fiecare, folosind metode și tehnici specifice psihoterapiei experiențiale. Vom explora în ce fel ne ajută sau ne încurcă confortul, când este util și când devine blocant efortul, precum și ce favorizează creșterea. Astfel, împreună cu ceilalți participanți, veți avea ocazia să descoperiți sau să redefiniți viziunea personală asupra perspectivei interioare și exterioare de lucru către potențialul pe care îl aveți.
Atelierul presupune atât lucru individual, cât și în echipe, lucru experiențial și reflecție. Ne propunem să facilităm o experiență interactivă și cu sens pentru aceia dintre voi care alegeți să fiți alături de noi.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: foaie și pix.
Cristian AGRAPINEI este psiholog clinician autonom și consilier psihologic în supervizare, format în cadrul Institutului SPER. Își desfășoară activitatea în cadrul Cabinetului Individual de Psihologie, având experiență în evaluarea și consilierea experiențială a copilului, adultului, cuplului și familiei.
Valeria AGRAPINEI este psiholog clinician în supervizare, consilier psihologic și psihoterapeut autonom, formată în cadrul Institutului SPER. În practica profesională din cadrul Cabinetului Individual de Psihologie se axează atât pe intervenții individuale, cât și de cuplu sau de grup.
DESCRIERE ATELIER:
Heraclit spunea că „Schimbarea este singura constantă a vieții”. Fie că ne place sau nu, lucrurile din jurul nostru se schimbă constant: se schimbă anotimpurile, vremea, vremurile, oamenii, mentalitățile... Uneori reușim să primim schimbarea cu ușurință, ne adaptăm și ne transformăm și noi odată cu noile provocări din mediu, iar alteori privim schimbarea cu reticență, chiar opunem rezistență, încercând (poate) să rămânem într-o zonă de confort, o zonă pe care să o considerăm de siguranță și care să ne confere senzația de control.
Procesul terapeutic este un dans al motivației atunci când vine vorba despre schimbare. Uneori pașii vin natural, unul după celălalt, și dansatorul se lasă purtat de ritmul muzicii, alteori pașii sunt greoi, rigizi și temători, iar dansatorul pare că s-ar putea opri în orice clipă din dans. Ca specialiști, este important să identificăm în ce etapă a schimbării se află clientul din fața noastră, astfel încât să ne putem ajusta intervenția în conformitate cu nevoile lui și să poată să încheie dansul cu succes.
Dacă simțiți că schimbarea este o tematică/ preocupare pe care o regăsiți în viața voastră personală sau profesională, vă invităm să descoperim împreună pașii de bază în dansul motivației și al schimbării în procesul psihoterapeutic.
Vă rugăm ca în timpul atelierului să aveți la îndemână foi, pix și creioane colorate.
Alexandra TATU este psiholog, atestată de Colegiul Psihologilor pe specializările clinică, consiliere psihologică și psihoterapieexperiențială, fiind absolventă a masterului Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (P.E.U.) și dezvoltare personală din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației și a Institutului SPER din București. „Lucrul experiențial este o călătorie cu sens pentru mine.”
DESCRIERE ATELIER:
O poză face cât 1000 de cuvinte... dar oare cum putem îmbina partea vizuală și limbajul folosit de noi zilnic?
Atelierul are ca prim obiectiv îmbinarea unor aspecte teoretice (studiate în cadrul formării în psihoterapie experiențială), cu cele practice.
Este un atelier despre puterea simbolică a alegerilor și trăirilor noastre, despre importanța lucrului cu Umbra și despre complexitatea emoțiilor noastre.
Participanții pot afla despre o metodă utilă și creativă pentru a atinge aceste deziderate – voi folosi seturile de carduri OH și Tandoo.
Ce se poate lucra cu aceste carduri?
Vreți să vă cunoașteți din alte perspective, ce nu presupun teste sau scoruri?
Vreți să discutați despre blocajele și ezitările voastre, dar nu aveți idee cum să începeți?
Vreți să lucrați ceva diferit, o activitate care să vă mențină atenți și activi, aici și acum?
Vreți să vedeți mesajele trimise tocmai de corpul sau de inconștientul vostru? (Aceste carduri sunt utile în cazuri de somatizări subite, de exemplu.)
Ce NU sunt aceste carduri?
De la bun început participanților li se va explica scopul acestor carduri metaforice – nu este vorba de carduri tarot, numerologie sau alte practici care nu au legătură cu psihologia, ci despre imagini cu potențial proiectiv-expresiv.
Participanții vor avea nevoie de un carnet/ foi unde să își noteze diverse întrebări și idei.
Roxana-Florentina IONESCU este psiholog clinician și psihoterapeut format în cadrul Institutului SPER. În prezent, își desfășoară activitatea în cadrul Cabinetului individual de psihologie și lucrează cu adolescenți, adulți, cupluri, familii și copii.
DESCRIERE ATELIER:
Cu toții trecem prin momente în care ne înfuriem și izbucnim. Uneori, după ce ne liniștim, ajungem să regretăm cuvintele tăioase pe care le-am adresat sau că am rănit persoane care ne sunt dragi. Alteori, poate ținem supărarea în noi, până ajungem să somatizăm și nu înțelegem de ce. Dacă ne întreabă cineva ce ne-a înfuriat, o parte din noi se revoltă, răspunsul ni se pare evident, și anume că „celălalt” a făcut ceva greșit. Avem momente în care izbucnim furioși din aparente nimicuri și ne e greu să ne dăm seama cum am ajuns acolo. Unele lucruri parcă nu se leagă și simțim că dedesubt este ceva mai mult decât putem să vedem, dar nici nu reușim să punem degetul pe el.
Așa că vă invit să ne privim cu curiozitate momentele de furie și să îndrăznim să facem un pas înainte spre a afla care este rolul ei, cum a apărut furia în viața noastră, care îi este povestea și ce anume vrea să ne transmită. Veți descoperi că avem elemente comune, dar și experiențe personale ce oferă unicitate. Apoi ne vom îndrepta atenția spre a găsi strategii pe care să le putem folosi în gestionarea furiei.
Dacă vă regăsiți printre aceste rânduri sau dacă sunteți curioși să străbatem împreună acest traseu al furiei și al dezvoltării personale, vă invit să vă înscrieți la acest atelier și aștept cu entuziasm să ne cunoaștem.
Pentru o bună desfășurare a workshopului și pentru a facilita interacțiunea dintre participanți, vă rog să vă găsiți un loc liniștit unde să nu fiți deranjați pentru a vă conecta și să țineți camera pornită pe toată durata atelierului.
Este recomandat să aveți la îndemână foi/ o agendă, un pix/ creion și, dacă este posibil, culori.
Crina-Elena BURDUJA este psiholog clinician și psihoterapeut cu formare în Psihoterapie Experiențială centrată pe adult-copil-cuplu-familie. A absolvit Facultatea de Psihologie și programul de master Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (P.E.U.) și dezvoltare personală în cadrul Universității din București. În prezent își desfășoară activitatea atât în cabinetul propriu, cât și prin diverse colaborări. Este pasionată de psihosomatică, cazuistică de cuplu și probleme de relaționare.
Ileana-Brândușa TĂNĂSESCU este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, a programului de master Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (P.E.U.) și dezvoltare personalăși a formării de tip experiențial-unificatoare din cadrul Institutului SPER. Lucrează ca psiholog clinician și psihoterapeut la cabinetul ei de psihologie și este pasionată de oameni și de înțelegerea acestora.
DESCRIERE ATELIER:
Pe tot parcursul vieții – de la început până la final, suntem înconjurați de oameni, oameni care au grijă de noi, care ne oferă siguranță, ne sunt alături de-a lungul dezvoltării noastre. Aceștia pot fi asemănători nouă sau în totalitate diferiți, prezenți în toate etapele vieții sau doar într-unele dintre ele. Ajungem să ne atașăm de anumite persoane, dar uneori să ne și separăm de ele. Oare cum de ne apropiem de anumite persoane și ce ne face să le alegem tocmai pe ele? Cum relaționăm cu ele? Dar cum este când ne îndepărtăm de ele, vrând-nevrând?
În acest workshop ne propunem să discutăm despre modalitatea prin care ne atașăm de oamenii din viața noastră, despre motivațiile care stau la baza alegerii persoanelor cu care intrăm în contact, felurile în care relaționăm, dar și cum este pentru noi să ne separăm.
Raluca SIMION este doctor în psihologie și autor al cărții „Stres și Anxietate. Diagnoza și Terapia Unificării prin Tehnica Fractalilor” (Ed. SPER), lect. univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației Hyperion și psihoterapeut specializat exclusiv în lucrul cu adulții în propriul său cabinet. Cu o pasiune pentru prevenție și educație, contribuie activ la promovarea sănătății mentale în comunitate, prin diverse activități de voluntariat centrate pe combaterea fenomenului de bullying.
DESCRIERE ATELIER:
Îmbrățișați o incursiune captivantă în domeniul psihoterapiei experiențiale unificatoare, concentrându-ne asupra conceptului de biofilie. Aprofundați înțelegerea asupra puterii vindecătoare a naturii. Descoperiți legăturile esențiale dintre natură și bunăstare emoțională, într-un context practic.
În cadrul atelierului, într-o atmosferă de explorare și conectare, veți naviga prin tehnici experiențiale care integrează biofilia în practica psihoterapeutică, oferindu-vă instrumente solide pentru a sprijini evoluția personală și modul de interacțiune cu cei pe care îi veți ghida spre autodescoperire și vindecare.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: un element din natura care le place foarte mult – o floare, o piatră, o frunză, scoică, orice este natural.
Andreea-Gabriela FLOREA este absolventă a Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, programul de master „Psihologia clinică și psihoterapia copilului și familiei”, psiholog clinician sub supervizare și psihoterapeut experiențialist în formare la Institutul SPER.
Andreea-Izabella DUMITREL este doctorandă în psihologie în cadrul Universității din București, psiholog clinician și psihoterapeut în formare la IRPI, absolventă a programului de master „Psihologia clinică și psihoterapia copilului și a familiei”.
DESCRIERE ATELIER:
Vă invităm să vă uitați la relația de cuplu ca și cum ar fi un album plin cu poze. Răsfoindu-l veți putea observa instantanee variate, poate primul sărut, primul „Te iubesc!”, primul conflict, prima noapte dormită împreună...
Relația de cuplu este alcătuită din diverse momente, unele plăcute, altele încărcate, ce ne aduc în impasul de a ne pune întrebări despre relație, despre sentimente, despre modul în care alegem partenerul și despre cum funcționăm împreuna. Uneori, ajungem în relații în care ne pierdem autonomia, devenim dependenți de partener sau îl ignorăm complet. Uneori, ne pierdem atât de tare în relația de cuplu, încât uităm cine suntem și ce putem face. Dacă ați ajuns în punctul în care să vă întrebați dacă relația voastră se bazează pe iubire sau ură, dacă aveți autonomie sau ați devenit dependent(ă) de partener, cum să păstrați un echilibru sau ce v-a făcut să intrați în relație sau dacă pur și simplu vă atrage domeniul psihoterapiei de cuplu, vă așteptăm alături de noi la acest atelier pentru a aborda împreună problematicile prezentate. Ne vom familiariza cu tehnici specifice psihoterapiei experiențiale, prin mijloace expresiv-creative.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: foi, pixuri, creioane colorate.
George Aurelian PRETORIAN este preot, psihoterapeut în supervizare, absolvent al programului de formare în psihoterapie experiențială din cadrul institutului SPER. În prezent își desfășoară activitatea de psihoterapeut acreditat de Colegiul Psihologilor din România în cadrul cabinetului individual de psihologie.
DESCRIERE ATELIER:
Emoțiile simțite în timpul rugăciunii și manifestate corporal pot fi descifrate, acceptate și resemnificate în scenariul personal de viață. Înțelegând astfel rugăciunea putem începe procesul prin care, prin iertare și iubire în acțiune, devenim persoane care se vindecă și vindecă din perspectiva celor trei axe: a integrării Ego-Sine, temporală și a conștientizării.
În cadrul rugăciunii creștin ortodoxe, publică sau privată, are loc comunicarea și comuniunea cu Dumnezeu, cu noi înșine și cu persoanele semnificative din viața noastră. Comunicarea este personală, relațională, pentru că Dumnezeu este Persoană. Dumnezeu este Unul în ființă și întreit în Persoane: Tatăl, Fiul și Sfântul Duh.
Rugăciunea este și un spațiu de accesare conștientă a inconștientului și subconștientului. Se desfășoară „aici și acum”, dar se analizează pe axa temporală a trecutul din perspectiva prezentului. Atunci putem, în relație de iubire și de încredere în Dumnezeul Treimic, să ne dăm seama de greșelile din trecut și să căutăm să le îndreptăm, schimbând comportamentul față de noi și față de ceilalți. În acest fel se activează resursele blocate, care duc la construirea viitorului.
În cadrul exercițiului, participanții vor fi rugați să descrie ultima rugăciune pe care au făcut-o, iar, dacă nu s-au mai rugat, să încerce să o facă „aici și acum”, având în vedere următoarele aspecte: când s-au rugat, pentru ce, dacă au citit sau nu rugăciuni, ce emoții și gânduri au avut în timpul rugăciunii, cum și unde s-au manifestat emoțiile corporal, ce au simțit după ce s-au rugat și dacă au făcut sau nu ceva pentru a-și schimba comportamentul. Vor urma discuții cu cei prezenți, pe baza experienței și parcurgerii exercițiului.
Participanții sunt rugați:
- să găsească un loc sigur, confortabil și liniștit, fără distrageri, pentru a putea fi atenți unii la alții;
- să aibă dispozitivele pe care le utilizează încărcate și camerele pornite;
- preferabil să utilizeze un laptop sau PC (format Gallery View), pentru a se putea vedea între ei pe ecran;
- să pregătească o coală de hârtie și un pix sau creion.
Loredana Ioana CEPTUREANU a absolvit studiile de master în Psihodiagnoză, psihoterapie experiențială unificatoare (P.E.U.) și dezvoltare personală la Universitatea din București, pe care le-a continuat cu programe complementare de pregătire și formare în tehnici expresiv corporale și analiză transgenerațională. Psiholog și psihoterapeut experiențialist în supervizare, susține ședințe individuale și de grup în limba romană și engleză.
DESCRIERE ATELIER:
Invitație la a descoperi ce este suficient și îndeajuns de bine în relațiile noastre cele mai importante!
Exersarea stării de prezență în relații este esențială pentru a le îmbunătăți și pentru a le face să prospere. Vă invit să explorăm împreună care sunt interacțiunile semnificative în relații, care sunt resursele care susțin și consolidează relațiile, care sunt nevoile și așteptările realiste pentru evoluția relațională.
Această explorare va fi susținută prin exerciții experiențiale provocative care au menirea de a vă aduce în starea de „aici și acum” în spațiul relațional, de a cartografia relațiile semnificative și de a identifica tipuri de dinamici relaționale.
La finalul atelierului veți reuși să aduceți claritate în ce înseamnă pentru voi „suficient și îndeajuns de bine în relații”, veți avea la îndemână modalități creative care pot sprijini flexibilitatea și evoluția în relațiile voastre prezente și veți fi pregătiți pentru relații viitoare consistente.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: coli A4, pix.
Radu FILIP este consilier psihologic și psihoterapeut P.E.U. specializat în consiliere psihologică și psihoterapie centrată pe adult-copil-cuplu-familie, cu competențe în psihoterapia experiențială a unificării, psihoterapia cuplului și a familiei, psihosexologie, dezvoltare personală individuală și de grup.
DESCRIERE ATELIER:
Tuturor ni s-a întâmplat uneori să ajungem să privim în gol la un ecran albastru care afișează frustrantele cifre 404. Acesta e momentul în care ai nevoie de un specialist sau de-un ciocan mai mare. Și ni se mai întâmplă, poate chiar mai des, ca mesajul de eroare să se mute către ecranul interior, și să fixăm stăruitor alegeri, decizii, acțiuni pe care le amânăm la nesfârșit, iar creierul ne-ngheață-ntr-un blocaj ce poate părea insurmontabil. De unde vin blocajele? Ce le determină, ce le accentuează? Ce facem atunci când ne blocăm? De ce avem nevoie ca să le rezolvăm? Care sunt resursele și resorturile care ne ajută să ne deblocăm?
Radu FILIP este consilier psihologic și psihoterapeut P.E.U. specializat în consiliere psihologică și psihoterapie centrată pe adult-copil-cuplu-familie, cu competențe în psihoterapia experiențială a unificării, psihoterapia cuplului și a familiei, psihosexologie, dezvoltare personală individuală și de grup.
DESCRIERE ATELIER:
Tuturor ni s-a întâmplat uneori să ajungem să privim în gol la un ecran albastru care afișează frustrantele cifre 404. Acesta e momentul în care ai nevoie de un specialist sau de-un ciocan mai mare. Și ni se mai întâmplă, poate chiar mai des, ca mesajul de eroare să se mute către ecranul interior, și să fixăm stăruitor alegeri, decizii, acțiuni pe care le amânăm la nesfârșit, iar creierul ne-ngheață-ntr-un blocaj ce poate părea insurmontabil. De unde vin blocajele? Ce le determină, ce le accentuează? Ce facem atunci când ne blocăm? De ce avem nevoie ca să le rezolvăm? Care sunt resursele și resorturile care ne ajută să ne deblocăm?
Daniela CHIRCULESCU este psihoterapeut experiențialist în supervizare, absolventă a Universității Hyperion, absolventă de Artă Sacră, absolventă a CESI (Centrul de Excelență în Studiul Imaginii), având și formare în artterapie/ lucrător prin arte combinate și fiind profesor de artă.
DESCRIERE ATELIER:
Obiective urmărite:
- exprimarea și gestionarea emoțiilor prin intermediul desenului;
- creșterea conștientizării de sine;
- crearea unui mediu sigur în care participanții să poată împărtăși și să se conecteze cu ceilalți prin artă și experiențe personale;
- relaxare și reducere a stresului;
- înțelegerea mai profundă a propriilor emoții și gânduri.
Materiale necesare pe care să le aibă participanții:
- creion de desen și creioane colorate;
- foi de desen – format A4.
Ioana-Valentina NEACȘU este psiholog clinician autonom și psihoterapeut experiențialist (Institutul SPER), absolvind și programele masterale ale Universității din București, Psihologie Clinică – evaluare și intervenție terapeutică și Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. A facilitat grupuri de dezvoltare personală prin art-terapie și mindfulness pentru adulți și ateliere experiențiale dedicate cuplurilor, desfășurând cu predilecție psihoterapie individuală cu adolescenți și adulți, aflați în orice colț al lumii, prin practica online. Onorând ritmul psihologic al fiecărei persoane, consideră psiho-educația, cunoașterea de sine, lucrul cu corpul și relația terapeutică piloni de baza în procesul schimbării personale, precum și al (re)găsiri sensului și coerenței poveștii personale de viață.
Mirela DOBRE este absolventă a masterului de Psihologie clinică – Evaluare și Intervenție terapeutică, din cadrul Facultății de Psihologie, Universitatea din București, psiholog clinician autonom, psihoterapeut gestalt în supervizare. Își începe activitatea profesională în anul 2014, în lucrul cu copii și adolescenți diagnosticați cu TSA, oferind consiliere și familiilor acestor cazuri. Traiectoria profesională include evaluarea clinică și lucrul cu copii și adolescenți cu ADHD, cu tulburări de conduită, emoționale, anxietate, comportament opoziționist, precum și cu adulți și vârstnici, în lupta împotriva anxietății, depresiei și tulburărilor emoționale și de personalitate, având o abordare holistică a omului, pornind de la ideea că potențialul de dezvoltare al fiecăruia este prezent, dar de cele mai multe ori nedescoperit sau mai puțin explorat. Consideră curiozitatea ca element cheie în terapie, în cunoașterea de sine și a celorlalți.
DESCRIERE ATELIER:
Vom aborda tulburarea de personalitate Borderline considerând corectitudinea diagnosticului clinic un sprijin în diferențierea tulburării de sindrom sau trăsături, precum și în adaptarea procesului terapeutic la individualitatea și istoricul persoanei ce trăiește această „rană de graniță”.
Psihodiagnosticul însoțit de atitudinea profund umană în intervenția psihologică facilitează acceptarea și reziliența în fața stresului inerent afecțiunii identificate.
Vom puncta
- criterii de diagnostic pentru tulburările de personalitate și tulburarea de personalitate borderline,
- perspectiva clinică asupra tulburării de personalitate borderline,
- perspectiva terapeutică asupra tulburării de personalitate borderline,
- particularități ale clienților/ pacienților cu tulburare de personalitate borderline în psihoterapie,
și vom ilustra modalități de lucru în psihoterapie cu clienții/ pacienții cu tulburare de personalitate borderline printr-un exercițiu practic în cadrul atelierului, axat pe strategii de coping și resurse ale participanților.
Vă așteptăm cu drag!
Materiale necesare pe care să le aibă participanții: 1-2 coli, un creion, creioane colorate.
Bun găsit, mă numesc Dana HLIHOR, consilier autonom și psihoterapeut în supervizare, și mă bucur să te pot însoți într-o Călătorie interioară de sondare, autocunoaștere și devenire. Sunt un explorator curios și tenace, iar abordarea mea este una holistic-umanist-experiențială, folosind metafora, lucrul cu simbolul, starea de prezență, arhetipurile în dinamică, aspecte din neuroștiință și epigenetică, precum și tehnici expresiv-creative... Iar toate acestea sunt parte din propria-mi devenire și se regăsesc în „tolba mea cu resurse” în urma formărilor academice și complementare: în psihoterapie experiențial-unificatoare, în EFT, dansterapie, yoga-meditație-mindfulness – Italia, psihotraumă – SUA, terapie de cuplu/ Developmental Model – SUA, psihosomatică. Alegeri inspirate și să ne vedem cu bine!
DESCRIERE ATELIER:
Modul în care facem față provocărilor de zi cu zi, indiferent că sunt mai mici sau mai mari, mai mult sau mai puțin evidente, ține (și) de abilitatea spontană de (ne) accesa și antrena în sens rezolutiv-adaptativ propriile resurse.
Și, ca de cele mai multe ori, cele mai surprinzătoare și utile lucruri se află în locurile în care te aștepți mai puțin, adică tocmai în interior și mai puțin în afară – cum avem tendința să ne avântăm cumva pe pilot automat, cu riscul fie de a ne îndepărta de sursa potențialului creator din noi, fie chiar de a ne rătăci în labirint.
Te invit, în acest Atelier, ca printr-un parcurs experiențial în cheie mindfulness să te uiți altfel înăuntru, să descoperi aspecte la care să privești din multiple perspective și, în acest mod, să fii propriul creator, acum și aici, al unui fel de a ființa în tine, cu tine, cu altul și în lume.
Dacă lumea ar fi o pădure, iar tu ai fi un copac... Continuarea acestei Călătorii metaforice o vei descoperi și scrie chiar tu, pas cu pas. Ce spui, te-ncumeți, accepți provocarea întâlnirii cu Sine?
Materiale necesare pe care să le aibă participanții:
- coli A4
- creion normal din grafit
Copyright © SPER
Mărcile „SPER” și „Terapia Unificării” sunt înregistrate la OSIM cu numărul R091320, respectiv R091346 și sunt deținute de către Institutul SPER. Utilizarea acestor mărci, în formă directă sau „ascunsă”, fără permisiunea prealabilă scrisă a Institutului SPER, este interzisă și se pedepsește conform legii. © 2022 – sper.ro