Conferinţa de Psihoterapie Experienţială şi Dezvoltare Personală Unificatoare
„Aici și acum privind spre viitor: tranziții terapeutice, integrare și dezvoltare”
- conferință națională -
Ediţia a XIII-a, 08-10 Decembrie 2023, Fizic și online
04-07 Decembrie 2023 - Secțiune gratuită pentru studenți (aspiranți la profesia de psihoterapeut)
Andreea STROE-MĂȚĂUAN este psihoterapeut P.E.U. specialist, cu experiență de peste 15 ani în lucrul cu adulți, familii și copii. Autoare a cărții În căutarea identității de sine – filmul unui parcurs terapeutic unificator, apărută la Editura SPER.
Adrian Florin SOCOL este psihoterapeut autonom cu formare în Psihoterapie Experiențială a Unificării, cu experiența de 15 ani în sănătate mintală, situații de criză și traumă, activități de formare profesională. Focusul activității este dezvoltarea flexibilității psihologice și a abilităților care ajută clienții să ducă o viață împlinită.
DESCRIERE WORKSHOP:
Ce este acest lucru numit Sine și cum am grijă de el?
Este ceva în interiorul meu ce rămâne neschimbat de-a lungul timpului sau este ceva într-o continuă schimbare? Pot schimba sau influența acest lucru numit Sinele sau cine sunt eu?
Există o iubire de sine sau patologii ale Sinelui?
Diferențele între ceea ce numim Sine și identitate, personalitate, suflet:
- Există o esență sau este un proces? Sunt mai degrabă ca o statuie la care ajung prin sculptat sau ca o pictură la care adaug constant tușe noi?
- Este Sinele meu amintirile, gândurile, emoțiile mele sau este mai mult decât suma părților? Este ceva relațional? Este ceva transcendental?
- Cum influențează răspunsul la aceste întrebări procesul terapeutic?
Pot să pierd legătura cu Sinele meu?
Ce etichete folosesc atunci când mă gândesc la mine?
Contează felul în care vorbesc despre mine și felul în care îmi vorbesc mie? Rolul compasiunii ca proces în relația cu propriul meu Sine.
Flexibilitatea și flexibilizarea Sinelui ca proces adaptativ în demersul terapeutic.
Sinele observator, Sinele experiențial ca sursă de echilibru emoțional.
Sinele ca agent. Care sunt valorile mele și ce înseamnă viață care merita trăită sau despre „cum să simt că joc în propriul meu film”.
Angajamentul de a avea grija de Sinele meu. Ce presupune asta?
Obiective de învățare:
- Definirea Sinelui din perspectiva cadrului terapeutic al psihoterapiei experiențial-unificatoare. Sinele în „Aici și acum”.
- Identificarea rigidităților Sinelui, dar și a potențialului și a resurselor de dezvoltare.
- Rolul relației terapeutice, al cadrului de terapie și al terapeutului în contactul clientului cu Sinele.
- Stabilirea de obiective terapeutice: să mă cunosc pe mine, să mă dezvolt, să mă accept.
- Învățarea de strategii de intervenție: tehnici meditative, tehnici experiențiale, contactul cu corpul, relația terapeutică.
- Clarificarea conceptelor pe care le folosim în procesul terapeutic.
Gabriela MARC este doctor în Psihologie, lector asociat în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București și are o experiență profesională de peste 20 de ani în evaluarea psihologică și psihoterapia copilului, adolescentului și familiei. Psiholog clinician principal și supervizor în domeniul psihologiei clinice, psihoterapeut cu specializare în psihoterapie experiențială a unificării, psihoterapie analitică, terapii creativ-expresive, supervizor și formator în cadrul Institutului SPER. A urmat formări continue în psihoterapie adleriană, terapia centrată pe emoții, terapii creativ-expresive, psihoterapie cognitiv-comportamentală și stagii de documentare în Franța, Norvegia, Israel.
DESCRIERE WORKSHOP:
De-a lungul vieții, copiii sunt expuși frecvent la evenimente potențial traumatice, întâmpină provocări, probleme și pericole în viața lor, dar învață și să le facă față. Își modifică în mod activ răspunsurile cognitive și emoționale și își modelează comportamentele sociale pentru a preveni, evita și controla suferința psihologică. Vulnerabilitatea copilului în fața eșecului, stresului, evenimentelor critice diferă de la un copil la altul, de la o vârstă la alta, în funcție de predispoziția genetică, calitatea relației de atașament și istoric traumatic. Reziliența le permite copiilor și adolescenților să se dezvolte în ciuda unor circumstanțe traumatice.
Scopul workshopului este de a oferi informații despre identificarea simptomelor de traumă la copii și adolescenți și despre modul în care pot fi activate resursele lor naturale de vindecare și recuperare după eșec, pierderi și traumă.
Olivia MOCANU este psihoterapeut MD principal, formator și supervizor în cadrul Societății de Psihoterapie Experiențială din România. Practică privată de 27 ani, specializată în psihoterapia adulților, cuplu si familie, psihoterapia copiilor, individuală și de grup. Formare suplimentară în terapie cognitiv-comportamentală, sugestiologie si hipnoză, NLP, terapie transgenerațională prin constelații familiale. Experiență în organizarea și susținerea grupurilor de terapie și dezvoltare personală, tulburări de instinct alimentar, sexologie, depresie și reziliență asistată, terapie sportivă.
Loredana Ioana CEPTUREANU este psihoterapeut în supervizare, a absolvit studiile de master în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare (P.E.U.) și Dezvoltare Personală la Universitatea din București, pe care le-a continuat cu programe complementare de pregătire și formare în tehnici expresiv-corporale și analiză transgenerațională. Susține ședințe individuale și de grup în limba romană și engleză.
DESCRIERE WORKSHOP:
Pornind de la povestea unei echipe de volei și a unui campionat ce riscă să fie pierdut, am dezvoltat un model de intervenție psihoterapeutică de grup. Blocajele, emoțiile, sabotările, relaționările și comunicarea defectuoasă ne-au solicitat intervenția și „ne-au ridicat la fileu” tematicile specifice în lucrul cu sportivii, dar și modalitățile de optimizare a rezultatelor. Ne propunem detalierea strategiilor de intervenție în psihoterapia de grup, dar și o abordare individuală în ceea ce privește practicarea unui sport.
Vasile CONSTANTIN este psihoterapeut, doctor în psihologie, absolvent al Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, master în Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală, master în Neurobiologie. Experiență ca trainer și facilitator de grupuri de dezvoltare personală, consiliere individuală și de grup, psihoterapie – centrate pe adulți și adolescenți, consiliere educațională cu competențe în dramaterapia unificatoare, artterapii cu suport expresiv-creativ, improvizație creatoare prin literatură. A publicat numeroase cărți și articole de specialitate, este autor de ficțiune, iar în prezent este asistent universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Aplicată și Psihoterapie, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București.
DESCRIERE WORKSHOP:
În vreme ce pentru unii este un privilegiu, alții privesc ideea de a fi singuri ca o piatră de moară care îi macină pe interior. În timp ce unii reușesc să o controleze, alții se lasă copleșiți de ea, fapt care conduce la mecanisme dezadaptative: nevrotism, deprimare, dependențe și multe altele.
Ce este, totuși, solitudinea emoțională? Care îi sunt resorturile individuale, sociale, dar și transgeneraționale?
Vă invit să aflăm împreună, alături de strategii terapeutice de tip artistic-expresiv de procesare și gestionare a ecourilor asociate solitudinii.
Roxana Alina OLARU este psihoterapeut și consilier psihologic P.E.U. din 2006, prima formare fiind în cadrul Institutului SPER, urmând în 2011 o formare în constelații familiale, iar în 2016 în terapia centrată pe emoții (EFT – Emotionally Focused Therapy), din 2023 devenind supervizor EFT acreditat de ICEEF.
DESCRIERE WORKSHOP:
În psihoterapia de cuplu adesea se întâmplă ca procesul terapeutic să fie îngreunat sau chiar blocat de un anumit eveniment cu caracter traumatizant ce s-a petrecut între cei doi parteneri. S-a constatat că abordarea acestei traume în psihoterapie este un punct pivotant pentru ca cei doi parteneri să poată să mai riște să devină vulnerabili și intimi emoțional unul față de celălalt.
Timp de două ore vă voi ajuta atât din punct teoretic, dar și prin metode experiențiale să vă familiarizați cu metode specific dedicate prin care cei doi parteneri reușesc să facă acest pas unul spre altul în cabinet, și apoi și în afara lui...
Este doctor în psihologie, doctor în Științe Medicale Complementare (Calcutta, India), MD, psihoterapeut formator P.E.U., psiholog clinician principal, formator și supervizor în hipnoterapie, hipnoză clinică și ericksoniană, psihoterapie cognitiv-comportamentală, Senior Visiting Professor (I.I.A.M.), cadru didactic asociat la Universitatea din București, președinte și lector-formator Asociația de Studii Esoterice, Feng Shui și Terapii Complementare – Club U.N.E.S.C.O., președinte Asociația Națională de Hipnoză Clinică, Ericksoniană și Terapii Scurte.
DESCRIERE WORKSHOP:
În cadrul acestui workshop vă invit să parcurgem împreună o abordare terapeutică integrativă prin introducerea tehnicilor de meditație și hipnoză ca suport în terapia afecțiunilor de natură psihosomatică.
Andreea CÎNTĂREȚU este doctor în psihologie – Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București, MD, psiholog clinician specialist, consilier psihologic și psihoterapeut experiențialist specialist centrat pe adult-copil-cuplu-familie, psihoterapeut practicant în psihoterapie cognitiv-comportamentală, hipnoză clinică și terapie ericksoniană. Activitatea profesională este desfășurată în cabinetul individual de psihologie și este orientată predominant, în ultima perioadă, pe consilierea și psihoterapia adultului.
DESCRIERE WORKSHOP:
Vă invităm să trecem în revistă, pe scurt, diversele fațete și accepțiuni ale furiei ca emoție și încercările variate de-a lungul timpului de a înțelege cauzele și granițele sale. Vom aborda și perspectivele de tratare a ei, oferite de mai multe discipline conexe psihologiei.
În a doua parte, ne vom axa în mod practic pe lucrul cu această emoție și folosirea sa într-un mod pozitiv, utilizând tehnici și exerciții psihoterapeutice. Aceste exerciții pot fi utile atât în terapia copilului, a adolescentului, a adultului, cât și în terapiile care se adresează cuplului. Cum să ne susținem pe noi și pe clienții noștri în a-și exprima furia într-un mod sănătos este un alt obiectiv al acestui workshop.
Pentru a putea lucra împreună, avem nevoie să fim cu toții prezenți și implicați, cu camerele deschise în online, și să pregătim lângă noi diverse materiale utile în exercițiile practice: hârtie, lipici, creioane colorate sau alte instrumente de scris.
Vă aștept cu drag!
Gabriela MARC este doctor în Psihologie, lector asociat în cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București și are o experiență profesională de peste 20 de ani în evaluarea psihologică și psihoterapia copilului, adolescentului și familiei. Psiholog clinician principal și supervizor în domeniul psihologiei clinice, psihoterapeut cu specializare în psihoterapie experiențială a unificării, psihoterapie analitică, terapii creativ-expresive, supervizor și formator în cadrul Institutului SPER. A urmat formări continue în psihoterapie adleriană, terapia centrată pe emoții, terapii creativ-expresive, psihoterapie cognitiv-comportamentală și stagii de documentare în Franța, Norvegia, Israel.
Dr. Victorița TUDOSIE este absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie, promoția 2016. A urmat rezidențiatul în Psihiatria Copilului și Adolescentului în cadrul Clinicii de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. Cu o experiență de 8 ani în evaluarea psihiatrică a copiilor și adolescenților, își desfășoară activitatea de medic specialist psihiatrie pediatrică în cadrul Spitalului Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu” – Secția Clinică Neurologie Pediatrică. Este fondatorul Clinicii DepreCARE, care oferă servicii de psihiatrie și psihoterapie pentru copii, adolescenți și adulți. Membru al Colegiului Medicilor din România. Membru al Asociației Române de Psihiatrie a Copilului și Adolescentului și Profesii Asociate (ARPCAPA).
DESCRIERE WORKSHOP:
Deși tulburările de alimentație provoacă o afectare semnificativă a funcției unui individ, acestea continuă să fie una dintre patologiile care provoacă o mare rezistență la tratament, mai ales în cazul anorexiei nervoase. Explicația este dată de egosintonicitatea cognițiilor prezente în aceste patologii. În literatura de specialitate regăsim multiple studii în care este explorată rezistența la tratament a pacienților, însă foarte puține informații despre rezistențele terapeutului și influența pe care credințele acestuia o poate avea asupra procesului de recuperare. Percepția asupra diagnosticului, standardele de frumusețe internalizate, gradul de insatisfacție legat de imaginea corporală, relația cu dietele, modul în care evaluăm cantitativ și calitativ alimentația sunt doar câțiva dintre factorii care ne pot influența atât limbajul utilizat, cât și planul terapeutic general. Scopul workshopului este de a oferi informații despre terapia tulburărilor de comportament alimentar la copii și adolescenți și modul în care putem să evităm capcanele ce ar putea să ne submineze relația terapeutică, fie cu copilul, fie cu familia.
Olivia MOCANU este psihoterapeut MD principal, formator și supervizor în cadrul Societății de Psihoterapie Experiențială din România. Practică privată de 27 ani, specializată în psihoterapia adulților, cuplu si familie, psihoterapia copiilor, individuală și de grup. Formare suplimentară în terapie cognitiv-comportamentală, sugestiologie si hipnoză, NLP, terapie transgenerațională prin constelații familiale. Experiență în organizarea și susținerea grupurilor de terapie și dezvoltare personală, tulburări de instinct alimentar, sexologie, depresie și reziliență asistată, terapie sportivă.
Tamara PASCU este psihoterapeut în supervizare, absolventă a masterului de Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare (P.E.U.) și Dezvoltare Personală de la Universitatea din București, psiholog clinician autonom și psihoterapeut experiențial în supervizare, susține ședințe individuale și de grup în practica privată.
DESCRIERE WORKSHOP:
Ne propunem clarificarea conceptului de „reziliență” și identificarea abilităților ce trebuie dezvoltate pentru a obține o atitudine și un comportament rezilient în condiții de stres. Workshopul oferă și un model de tematici specifice și exerciții provocative adaptate psihoterapiei de grup (pentru adulți), cu evidențierea obiectivelor și a rezultatelor obținute. Într-o maniera practică subliniem factorii sociali ai rezilienței și structurile limitative sau deblocante, elementele resursă și modalitățile de dezvoltare și transformare.
Ne adresăm atât psihoterapeuților ce funcționează deja în programe de reziliență asistată, cât și celor care intenționează să introducă acest obiectiv psihoterapeutic în practica privată, individuală sau de grup.
Adrian LUCA este practician, psiholog principal (clinică și psihoterapie), lect. univ. dr. și Director al Departamentului de Psihologie Aplicată și Psihoterapie al Universității din București. Are o experiență de peste 20 de ani în domeniul clinic cu pacienți cu boli incurabile, în special cu infecție HIV/SIDA, dezvoltare personală, consiliere vocațională și psihoterapie. Ce a învățat în atâția ani de practică, de predare și de cercetare? Răspunsul este... cumva... simplu: să asculte, să întrebe, să conțină, să fie sensibil. Încă exersează Prezența!
Daniela GABA este psiholog, asistent social principal, trainer în neurofeedback certificat în rețeaua internațională EEG Info, co-fondatoare și coordonatoare programe de training și cercetare în cadrul Neurofeedback Romania. De-a lungul anilor, împreună cu echipa Neurofeedback Romania, a contribuit la formarea a peste 250 de practicieni în Neurofeedback Infra-Low Frequency, din peste 35 de orașe din țară. În mediul academic, desfășoară activități de predare și cercetare cu diferite componente de neurofeedback.
DESCRIERE WORKSHOP:
Neurofeedback-ul (sau Biofeedback EEG) este utilizat ca tehnologie complementară și neinvazivă de terapie, având ca scop antrenarea creierului uman, mai precis a funcțiilor sale de autoreglare (fiziologică, emoțională), prin analiza unor parametri ai activității electrice a creierului, adesea imperceptibili la nivel conștient, și „traducerea” lor pe cale vizuală, auditivă și/sau tactilă (feedback).
Folosit de diverși specialiști de pe glob deja (psihiatri, psihologi, psihoterapeuți, medici etc.), neurofeedback-ul are efecte pozitive în cazul oamenilor din diferite grupe de vârstă, în afecțiuni precum anxietate, autism, ADHD, scleroză multiplă ș.a., dar și pentru persoane fără afecțiuni diagnosticate, prin antrenarea activității cerebrale obținându-se, de exemplu, performanțe de vârf, creierul învățând noi patternuri sau îmbunătățindu-le pe cele deja dobândite. Ca efect, se constată o diminuare a simptomelor psihofiziologice asociate diferitelor dezechilibre ale activității cerebrale. Pentru efecte sporite, neurofeedback-ul poate fi combinat cu tehnici de meditație.
Workshopul se adresează cercetătorilor și practicienilor din domeniul sănătății mintale, care lucrează cu persoane cu disfuncții neuropsihologice. Drept urmare, se vor aborda, pe lângă aspecte teoretice, și multiplele aplicații clinice și terapeutice ale acestei metode, precum și potențialul pentru sfera cercetării.
Claudia (POPESCU) TĂNASE este psihoterapeut principal, formator și supervizor în consiliere psihologică și psihoterapie experiențială a unificării (P.E.U.), cu competente în dramaterapie unificatoare, terapii creative, dans-mișcare-terapie (D.M.T.), dezvoltare personală și de grup, precum și competență asociată în analiză reichiană. Are o experiență îndelungată în crearea și implementarea programelor psihologice integrate în domeniul abandonului și a afecțiunilor cronice (scleroză multiplă, diabet, cancer). Este președinta Institutului Psychos, unde a creat și conduce o echipă de profesioniști care oferă servicii psihologice integrate.
DESCRIERE WORKSHOP:
Iertarea de sine și de altul vs. ne-iertarea celuilalt sau propria Vinovăție,
Iubirea de sine și de altul vs. Ura îndreptată către celălalt sau către mine,
Compasiunea în relație cu mine sau cu celălalt vs. Mila cu care mă măsor pe mine sau pe celălalt,
Recunoștința față de mine sau față de celălalt vs. Invidia și competiția cu mine însumi și cu celălalt – sunt tot atâtea balansări succesive între cei doi poli ai aceluiași pământ, balansări pe care suntem chemați neîncetat să le integrăm și să le asumăm, cu fiecare zi, cu fiecare an, cu fiecare viață trăită cu sens!
Acest workshop își propune un proiect ambițios, și anume identificarea acelui loc alchimic al confluenței celor trei perspective, filosofică, religioasă și psihologică, loc în care se produce travaliul adaptării și integrării și pe care noi ca psihoterapeuți suntem obligați să îl găsim și să îl păzim în fiecare zi în cabinetele noastre și cu fiecare client în parte.
Polaritatea poate fi văzută din dublă perspectivă: a omului-psihoterapeut și a omului-client, a relației psihoterapeutice în esență, cât și a procesului psihoterapeutic, respectiv a etapelor acestui proces.
Într-o lume tot mai disociată, mai divizată și mai polarizată, care își ridică continuu ștachete și așa mult prea sus poziționate, într-o lume care își caută cu disperare răspunsuri, modele și resurse, Psihoterapia în general și Psihoterapia Experiențială a Unificării în special au rolul de a propune modalități de prevenție și intervenție care să răspundă tuturor acestor necesități în parte și în ansamblul lor.
Și cum acest demers reclamă o muncă în echipă, vă propun să ne pornim la drum și să descoperim împreună!
Daniela Petruța COMAN este dr. în psihologie, psihoterapeut specialist P.E.U., formator și supervizor, cu specializări în evaluarea și psihoterapia experiențială a copiilor și adolescenților abuzați și a familiilor lor, având competențe în evaluarea și intervenția experiențial-sistemică în cazul familiei disfuncționale, dezvoltarea personală unificatoare (DPU) individuală și de grup cu suport creativ, competență asociată în psihoterapie sportivă individuală și de grup, centrată pe înalta performanță.
DESCRIERE WORKSHOP:
Când apare trauma, granițele Sinelui se rup și apare o dezorganizare a vieții psihice, generând efecte patogene durabile. Totodată, apare o emoție foarte puternică, dureroasă, urmată de alte patru emoții negative destructurante: frica, furia, vinovăția și rușinea.
Sentimentul de a fi conectat la lume depinde în mod natural de călătoria către interiorul nostru pentru a descoperi esența, întregul. Cu alte cuvinte, pe măsură ce ne cunoaștem pe noi înșine descoperim, în oglindă, legături cu lumea și, astfel, dobândim siguranța că ne adaptăm la ea.
Terapia Granițelor ne conduce către o autocunoaștere profundă și deschide drumul către exprimarea unor părți ale psihismului care să ne conectează cu lumea exterioară. Creșterea personală și, mai apoi, atingerea stărilor de conștiință la nivele înalte se realizează printr-un proces profund de înțelegere și contact cu sine. Terapia Granițelor aduce o perspectivă care are în centru reconstruirea Sinelui și a granițelor lui, iar acest proces este eminamente vindecător.
Augustina ENE este consilier psihologic specialist, formator în consiliere psihologică experiențială a unificării centrată pe copil, adolescent, adult, cuplu și familie în cadrul Institutului SPER, psiholog școlar. Competențe în dezvoltarea personală unificatoare individuală și de grup, în psihoterapie corporală și mindfulness, în consiliere psiho-educațională și vocațională. Membru fondator și președinte al Asociației Academia Copiilor Inteligenți (Pitești).
DESCRIERE WORKSHOP:
Adolescența este o perioadă de schimbare, o perioadă în care tinerii ies din copilărie și încep să se gândească la locul lor în lume. Poate fi o perioadă interesantă. Prieteniile, relațiile și oportunitățile se desfășoară corelate, atât cu propria dezvoltare a unui tânăr, cât și cu punctele sale forte, talentele și speranțele pentru viitor. Adolescența poate fi o provocare. Adolescenții trebuie să-și parcurgă drumul rapid, schimbări fizice și emoționale, responsabilități în creștere și relații în evoluție cu familia și colegii apar permanent.
În umbra pandemiei de COVID-19, aceste provocări au crescut. Mulți adolescenți vorbesc despre a se simți copleșiți, triști, izolați, stresați. Și mult prea des, când tinerii vorbesc, nu sunt auziți, sentimentele lor sunt respinse, căci sunt considerate neimportante sau doar niște faze trecătoare. Când părinții, familia, profesorii și societatea mai largă tratează tinerii în acest fel, le resping nevoile și preocupările, îi privează de spațiul și timpul de care au nevoie pentru a-și exprima și integra sentimente și le este refuzată oportunitatea de a se angaja activ în găsirea de soluții.
Prin acest workshop vă propun o modalitate de intervenție experiențială de grup, care pornește de la un focus-grup realizat cu adolescenți, în care au identificat efectele perioadei pandemice asupra stării de sănătate psiho-emoțională și ce au nevoie pentru diminuarea acestora.
Silvia-Carmen MIKULOVIĆ este doctor în psihologie, psihoterapeut principal și consilier psihologic specialist, formator P.E.U., psiholog principal clinician, supervizor în psihologie clinică. Are competențe în dezvoltare personală individuală și de grup, psihoterapia și consilierea copilului, adultului și familiei, psihoterapie și consiliere ante și postpartum; competență asociată în psihoterapie ericksoniană, hipnoză clinică și în terapie de cuplu EFT. Este psiholog principal și supervizor psihologia muncii și organizațională, psihologia transporturilor și psihologia aplicată în domeniul securității naționale. Este lect. univ. la Universitatea Hyperion și psiholog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, având și practică privată.
DESCRIERE WORKSHOP:
Majoritatea femeilor cu depresie și/sau anxietate postpartum nu sunt diagnosticate sau tratate. Clinicienii care au grijă de proaspetele mame pot fi sau pot deveni mai conștienți de factorii de risc care pot genera modificări emoționale – este vital să identificăm mai bine factorii de risc pentru depresia postpartum, din cauza efectelor potențiale atât asupra sănătății mamelor, cât și asupra copiilor lor. Femeile au de două ori mai multe șanse decât bărbații să sufere de depresie în timpul anilor fertili și au, de asemenea, un risc crescut de a se confrunta cu depresie majoră după naștere. Intervenția timpurie poate preveni aceste rezultate negative asociate cu depresia postpartum atât pentru mame, cât și pentru copiii acestora.
Sebastian GODEANU este lector univ. dr. la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. Psihoterapeut, consilier și psiholog clinician specialist autonom, formator și supervizor în Consiliere și Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală – Institutul SPER.
DESCRIERE WORKSHOP:
Adesea pierderea sau trauma ne pun față în față cu incapacitatea de a reacționa așa cum credem că am putea-o face. Odată cu pierderea sau trauma implicită se instalează durerea și suferința, în fața căreia de cele mai multe ori suntem prizonieri. Avem nevoie de foarte multă forță și curaj să plângem, să exprimăm prin lacrimi ceea ce cuvintele nu reușesc să spună. Treptat, ne recuperăm o parte din forța pe care o aveam înainte de a fi fost traumatizați și, puțin câte puțin, apare vindecarea. Așadar, vă invit să descoperim împreună ce înseamnă să traversăm suferința, de câte feluri este ea și cum ne putem vindeca pentru a putea spune că rana s-a închis, s-a cicatrizant, iar noi am reușit să ne re-scriem propriul sens sau drum al vindecării.
Obiective:
- explorarea principalelor evenimente traumatice – tipuri de pierderi;
- descoperirea evenimentelor-metaforă care au condus la structurarea unor modalități specifice, psihologice autoblocante;
- identificarea traseului psihologic de la momentul producerii unui eveniment traumatic până la cicatrizare sau vindecarea suferinței implicite;
- descoperirea strategiilor de supraviețuire în plan individual și familial – posibilități și limite;
- greșeli comportamentale atunci când suntem într-un proces de vindecare;
- dinamica trecut-prezent, traversarea unei experiențe traumatice în procesul vindecării;
- posibilități de diagnoză și intervenție psihoterapeutică.
Ana-Maria ZLĂTARU este psiholog psihoterapeut autonom, MD, cu practică privată, specializată în psihoterapie experiențială, analiză reichiană și abordare transgenerațională.
DESCRIERE WORKSHOP:
Alegem să mergem sau să apelăm la psihoterapie, cel mai adesea pentru că ceva ne supără, nemulțumește, doare. Și aici suntem invitați să vorbim, să povestim, adică să punem în cuvinte.
Cuvinte pe care le-am mai folosit de mii de ori, cuvinte care ating, cuvinte care arată, cuvinte care acoperă, cuvinte care deturnează, cuvinte care sugerează și testează atenția interlocutorului, mai precis a terapeutului...
Dar cum ies cuvintele din anonimat? Ce face ca un anumit cuvânt/ expresie să aducă brusc nivelul emoției la cele mai înalte, alarmante cote? Sau efectul invers: cuvinte care liniștesc și detensionează, luminează spațiul conștiinței și dau sensul acela mult-așteptat..., cuvinte care eliberează (e și titlul unei cărți faimoase), cuvinte care conectează versus cuvinte care închid, încapsulează, separă, anulează, rănesc pe viață.
Vă invit să explorăm împreună universul acestor cuvinte, să realizăm (începutul) unui dicționar propriu, adunând puterea cuvintelor din ceea ce psihoterapia pare a fi: viața însăși pusă sub lupă.
Mădălina VOICU este doctor în psihologie, MD, psihoterapeut și consilier principal P.E.U., formator și supervizor în cadrul Institutului SPER, cu specializări în analiză transgenerațională, tehnici proiective și analiză cu suport creativ, Imagogenogramă. Competență asociată în analiză reichiană și terapie de cuplu EFT, practică în analiză și dezvoltare personală individuală și de grup.
DESCRIERE WORKSHOP:
Oglinda, omniprezentă în viețile noastre! Ne uităm în ea și ne vedem reflexia. Ne construim și ne verificăm aspectul.
Dar în ce alte „oglinzi” ne uităm, dacă ne uităm? Cum ne uităm? Ce „vedem”? Ne vedem?...
Un workshop în care vom încerca să ne oglindim împreună și să aflăm cât de des lucrurile nu sunt ce par a fi, fără a ne da seama...
Necesare: o oglindă, coli și instrumente de desenat, propria persoană și istoria de familie.
Laura PĂNĂZAN este psiholog specialist, consilier și psihoterapeut pentru copil, adolescent, adult, cuplu și familie, focusat în ultimii 10 ani pe problematica de cuplu. Își împărtășește cu pasiune, constant și activ, perspectiva și cunoștințele prin cărți, workshopuri, conferințe, interviuri și colaborări. Este autoarea seriei de carte scrisă pentru publicul larg Un dulău și un arici la psihoterapie de cuplu (vol. 1 – Așteptări nerealiste, Ed. Letras, 2021, reeditat la Ed. Creator în 2023; vol. 2 – Emoții în pielea goală, Ed. Creator, 2023; vol. 3 – în lucru). Absolventă a FPSE, specialitatea Psihologie, în cadrul Universității din București, consilier și psihoterapeut în P.E.U., cu formare în terapie de cuplu EFT sub egida ICEEFT (abordare bazată pe atașament, sistemică, holistică și experiențială) și în Modelul Dezvoltării în Terapia de Cuplu (Bader/Pearson).
DESCRIERE WORKSHOP:
Iubirea este o nevoie umană fundamentală. Rănile din atașamentul timpuriu sunt reactivate în conflictul de cuplu. Modalitățile de răspuns individual refac tipare relaționale vechi: din cuplul parental sau din interacțiunea părinte-copil. Ca și ieri, metaforic, un dulău latră, un arici se retrage sub țepi. Ei joacă roluri clare într-o horă a durerii fără sfârșit, atât în intimitatea emoțională, cât și în cea sexuală.
Care e diferența fundamentală dintre îndrăgostire și iubirea matură?
Ce specificități are cadrul terapeutic de cuplu?
Cum responsabilizăm clienții din prima ședință?
Ce abilități terapeutice și resurse personale sunt necesare terapeutului de cuplu față de cel individual?
Cum menținem relația terapeutică echilibrată, fără a da impresia că îl trădăm pe unul dintre parteneri, atunci când îl validăm sau empatizăm cu celălalt?
Cum scădem reactivitatea în cuplu? Cum îmblânzim „fiara”? Cum dezmorțim „adormitul”?
Cum aplanăm sabotarea relației/ terapiei prin răspunsurile reactive în fața progresului celuilalt?
Cum răspundem ostilității față de terapeut?
Ce punem în loc de reactivitate? Cum creăm concret schimbarea la nivel personal (în lucrul intrapsihic)?
Cum lucrăm cu emoția care ajunge la cote uriașe, de la zgâlțâie sufletele, casa, trupurile și patul?
Ce înseamnă adevăr interior și adevăr relațional?
Ce facem cu temerile noastre apărute în situațiile neașteptate din terapie?
Cum creăm reprezentări și căi neuronale noi care să îi scoată din tiparul relațional disfuncțional (povestea veche)?
Care este indicatorul de progres în terapia de cuplu?
Cum le antrenăm atenția față de relație?
Cum dăm speranță atunci când ei nu o mai au?
Cum construim tipare noi de interacțiune pozitivă (povestea nouă) și cum menținem progresul terapeutic?
Teoria va fi dublată de exerciții de lucru individual, în diade sau în grup, bazate pe tehnici experiențiale specifice metodei P.E.U. Vom răspunde la întrebările de mai sus interactiv și vă aștept și cu alte întrebări!
Corina ACRIȘ este doctor în psihologie, psiholog, psihoterapeut, supervizor și formator în psihoterapie experiențial-unificatoare (P.E.U) și psihoterapie de familie, terapeut și consultant EMDR, terapeut de cuplu în modelul dezvoltării, psiholog clinician, cu competențe în dezvoltarea personală unificatoare individuală și de grup, traumă și atașament, terapie de cuplu centrată pe emoții, lucrul cu copiii și adolescenții.
DESCRIERE WORKSHOP:
Una dintre temele cu care ne întâlnim deseori în munca terapeutică este tema abandonului. Aceasta apare mai ales în contextul pierderii sau anticipării pierderii unei relații semnificative. Aceste situații sunt dificile mai ales pentru cei care s-au confruntat în copilărie cu experiențe de pierdere, neglijare, abuz, s-au simțit neiubiți, nedoriți sau insuficient de buni.
Frica de abandon activează emoții puternice și dureroase de singurătate, tristețe, rușine, inadecvare, respingere, furie, trădare, deprivare emoțională. Aceste emoții sunt resimțite ca intolerabile și duc la activarea mecanismelor de apărare contraproductive și problematice precum: agățare de partener, suspiciune obositoare, evitarea relațiilor și focusare pe muncă, stări de depresie, anxietate, auto-vătămare și altele care perpetuează în continuare durerea și sunt un obstacol în calea relațiilor sănătoase.
Scopul acestui workshop este să ne ajute să înțelegem frica de abandon, rădăcinile ei și modul în care aceasta acționeaza ca o barieră în calea relațiilor noastre semnificative și ne împiedică să avem relații sănătoase și de lungă durată. De asemenea, în cadrul workshopului vor fi prezentate și câteva strategii de lucru terapeutic. Modalitățile de abordare vor fi din sfera psihoterapiei experiențiale și a terapiilor centrate pe traumă.
Laura Elena NĂSTASĂ este psihoterapeut formator și supervizor P.E.U., cu competențe în consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și a familiei, dezvoltare personală individuală și de grup, terapii creativ-expresive, psihoterapie adleriană, psiholog școlar principal, supervizor în psihologie educațională, consiliere școlară și vocațională, conferențiar universitar la Universitatea Transilvania din Brașov. A obținut titlul de doctor în psihologie studiind integrarea emoțiilor în procesul de dezvoltare personală și profesională.
Sandrina MINDU este doctor în psihologie, psihoterapeut formator și consilier specialist P.E.U., lector universitar la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, cu competențe în asistarea tulburărilor anxios-depresive, dezvoltarea personală individuală și de grup, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și a familiei.
DESCRIERE WORKSHOP:
Se întâmplă foarte rar ca în scenariile de viață cu care lucrăm ca terapeuți să nu existe diferite forme de abuz la care clientul nostru să fi fost expus. Se poate întâmpla, de asemenea, ca anumite aspecte pe care le lucrăm în procesul terapeutic să apese butoanele noastre interne, mai ales dacă acestea sunt în stand-by, fiind și pentru noi puncte dureroase în propria terapie și/sau intervizare. Multitudinea impresionantă de emoții și, mai ales, intensitatea lor, disocierea ca amprentă specifică a traumei provoacă puterea de conținere necesară unei relații terapeutice securizante în spațiul căreia clienții cu care lucrăm reușesc să-și asume riscul de a retrăi ceea ce nu ar dori să mai simtă și pot folosi cu adevărat oportunitatea pe care și-au oferit-o venind în terapie, de a tolera, modela și exprima sentimente dureroase.
În acest workshop vă invităm să (re)descoperim împreună, prin tehnici experiențiale, impactul emoțional pe care îl au nevoile clienților cu istoric de abuz asupra noastră ca terapeuți, temerile și vulnerabilitățile apărute în această situație, valorificarea lor ca resurse, precum și modalitățile de creare a alianței psihoterapeutice securizante, ca bază a întregului proces de creștere psihologică.
Totodată, atelierul se dorește a fi o resursă informațională pentru specialiștii care asistă clienți în al căror scenariu de viață există abuz sexual, emoțional și/sau fizic.
Lucian ALECU este doctor în psihologie, consilier psihologic, psihoterapeut și psiholog clinician specialist, formator și supervizor în consiliere, psihoterapie și psihologie clinică, psiholog în psihologia muncii și organizațională, MD, cu competențe în dezvoltare personală unificatoare individuală și de grup, dramaterapie unificatoare, consiliere psihologică și psihoterapie experiențială a unificării, antrenament și consiliere individuală pentru lideri și consiliere aplicată în organizații. Lector universitar – Universitatea din București. Este coordonator al programului de master Psihodiagnoză, Psihoterapie Experiențială Unificatoare și Dezvoltare Personală și coordonator al Laboratorului de Psihoterapie Experiențială (LPEU).
DESCRIERE WORKSHOP:
În zilele noastre, curajul de a fi prezent alături de existența clientului și de a conștientiza propria existență în același timp poate reprezenta o provocare semnificativă pentru terapeuții contemporani în comparație cu cei din trecut. În primul rând, datorită cerințelor spiritului timpului, există o tendință tot mai mare de a aborda terapia dintr-o perspectivă orientată spre găsirea soluțiilor rapide, adesea cu aplicabilitate imediată. Deși această abordare poate fi utilă în anumite contexte, terapeuții se simt adesea dezorientați atunci când descoperă că în lucrul cu clienții aceștia aduc cu ei întreaga complexitate a existenței. În al doilea rând, societatea contemporană se confruntă cu provocări semnificative, precum conflicte globale, fluxuri masive de migrație, îmbătrânirea populației, impactul noilor tehnologii și altele. Tematici existențiale, cum ar fi moartea, boala, limitele, izolarea, responsabilitatea și lipsa de sens sunt foarte prezente. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia afectează în prezent aproximativ 3,8% din populația lumii și se estimează că va deveni cea mai comună amenințare la bunăstare și sănătate până în 2030. Prin urmare, aceste tematici existențiale vor deveni din ce în ce mai întâlnite în practica terapeutică. În acest context, vă invit să explorăm împreună modul în care psihoterapia experiențială poate oferi o perspectivă valoroasă pentru a naviga în această realitate încărcată de provocări existențiale.
Copyright © SPER
Mărcile „SPER” și „Terapia Unificării” sunt înregistrate la OSIM cu numărul R091320, respectiv R091346 și sunt deținute de către Institutul SPER. Utilizarea acestor mărci, în formă directă sau „ascunsă”, fără permisiunea prealabilă scrisă a Institutului SPER, este interzisă și se pedepsește conform legii. © 2022 – sper.ro